Банний віник душу тішить, тіло ніжить

Опублікував admin 14.11.2017 0 Коментар Статті - все для бані та сауни,

Масаж віником в лазні - приємна і дуже корисна процедура, що дозволяє ефективно боротися з різними проблемами зі здоров'ям і швидше відновлюватися після перенесених пошкоджень. Щоб перераховані положення зберігали свою актуальність, потрібно розбиратися не тільки в правилах використання банних віників, але і знати про особливості їх попередньої підготовки.

Свіжі вироби в цьому не мають потреби, а ось сухі банні віники перед застосуванням обов'язково запарюються. Саме про особливості запарки банних віників вам пропонуємо дізнатися далі.

Запарювання віника

Обов'язкова частина підготовки, яку необхідно знати, як правильно запарити віник для лазні , щоб пом'якшити гілки, тому як сухе листя може подряпати розпарену шкіру. При запарюванні листя і кора з гілок видає неповторний аромат, яким і відома традиційна лазня. Правильне запарювання віника можливо лише за умови урахування особливостей деревини, властивої тому чи іншому виду дерев, з якого може бути виготовлений цей банний атрибут.

 

Особливості банних віників 

 

Береза. Заслужений лідер. Березові гілки характеризуються відмінними показниками гнучкості і міцності, вони зручні у використанні і довговічні. Листи берези мають шорстку пористу поверхню, що забезпечує гарне прилягання до тіла, не залишаючи, за умови правильного поводження, опіків. У листі берези міститься безліч вітамінів і корисних ефірних масел

 

Дуб. За умови грамотного запарювання і використання, дубовий банний віник ні в чому не буде поступатися своєму березовому «побратиму». Дубове листя широке, досить щільне і міцне. Він добре підходить для нагнітання пара в парильному приміщенні лазні.

 

Евкаліпт. Евкаліпт широко застосовується для різноманітних інгаляцій. В умовах парилки ж, досить просто окропити стіни приміщення настоянкою з цієї рослини, щоб надовго забути про проблеми дихальної системи, кашлі, ангінах та інших недугах.

 

Хвоя.  Лідером цієї категорії є ялиця. У складі хвойних присутня клейка живиця, що характеризується вираженими протизапальними властивостями. На додаток до цього, клейка живиця допомагає ефективно боротися із захворюваннями шкіри, головним болеем.  

 

Кропива. Відмінний варіант для любителів екстремальних гострих відчуттів. За умови правильного виготовлення і застосування, кропив'яний віник допомагає полегшити стан пацієнтів з подагрою, болями в спині і попереку, ревматизмом і т.д

 

Полин. Дуже корисний, хоч і не найпопулярніший варіант. Рослина благотворно впливає на шкіру та інші людські органи і системи.

 

Клен. Банні віники з клена допомагають боротися з хворобливими відчуттями, надаючи, при цьому, тонізуючий і цілком сприятливий вплив на організм. У складі клена містяться дубильні речовини, вітаміни і корисні кислоти. Матеріал характеризується прекрасними показниками гнучкості і хлесткості. Рекомендації по запарюванню такі ж, як і для березових і дубових віників.

Можете вибирати будь-який з розглянутих віників або використовувати кожен з них по черзі, щоб визначити оптимальний варіант. В цілому дубові і березові віники користуються найбільшою популярністю, органічно поєднуючи в собі корисні властивості, експлуатаційні характеристики і високу довговічність.

Кожен з цих видів має індивідуальний спосіб запарювання. Але слід врахувати, що цьому процесу піддаються тільки пучки з засушеними листям. 

 

Про способи підготовки віників до використання

Під впливом окропу, свіже листя «скрутиться», стане важким і почне липнути, його запах, так само як і корисні властивості, істотно погіршаться. Та й паритися «вареним» віником у вас не вийде. В такому стані виріб моментально накопичує жар і прилипає до тіла, сильно обпалюючи. Пар, при цьому, буде сирим, неприємним і важким.

Сухі ж віники підлягають обов'язковому запарюванню. З часом кожен банщик приходить до свого ідеального способу проведення цього заходу. Пропонуємо найбільш популярні способи запарювання віників.

 

Замочування березового віника

Для того щоб знати, як правильно запарювати березовий віник, існує послідовність дій:

- сухий банний атрибут сполоснути в теплій воді;

- занурити в холодну воду і замочувати приблизно дві хвилини;

- витримати у воді, розігрітій до 40 градусів, близько п'яти хвилин, долити окропу, накрити кришкою і дати настоятися 10-15 хвилин;

- для додання бані більш насиченого аромату слід трохи потримати його над розпеченими каменями, періодично повертаючи, однак, не перепарюючи, тому як листя можуть злипнутися. При цьому слід спостерігати за тим, щоб листя не впали на розпечені предмети і не з'явився неприємний запах гару.

Березовий віник можна використовувати в бані 1-2 рази.

 

Запарювання дубового віника

Пропонуємо декілька способів запарювання дубових віників.

Перший спосіб. Запарюємо правильно висушені лазневі віники. Залиште віник в мисці з холодною водою приблизно на півгодини. Вилийте холодну воду і наповніть ємність гарячою (але не окропом). Залиште віник в мисці з гарячою водою на 5 хвилин.

 

Другий спосіб. Перетворюємо сухі лазневі віники в свіжі. Якщо ще є час, залиште віники в мисці з холодною водою на 15-20 годин. За своїми характеристиками виріб, перенесшее подібну підготовку, практично не буде відрізнятися від свіжого банного віника. Обробка гарячою водою не потрібна.

 

Третій спосіб. Для раптових походів в парилку. Якщо часу в обріз, використовуйте цей спосіб. Поставте чайник з водою кип'ятити. Залийте віник окропом. Накрийте миску з віником кришкою або іншим тазиком (так пар буде залишатися всередині) і залиште на 7-10 хвилин.

Дубовий віник можна використовувати в бані 2-3 рази.

 

Запарювання хвойного віника

Як відомо, всі хвойні гілки жорсткі, тому їх необхідно запарювати відразу в окропі і замочувати в ньому із середньою тривалістю в 20-30 хвилин під щільно закритою кришкою, щоб не випарувалися ефірні масла. Після того як гілки і хвоя трохи обм'якнуть, віник можна використовувати за прямим призначенням.

Хвойний віник можна використовувати в бані 3-4 рази.

 

Запарювання евкаліптового віника

Запарюється з дотриманням правил, актуальних для березових і дубових банних віників. Воду, що залишилася після запарювання віника, можна піддавати на кам'янку і стіни.

Хвойний віник можна використовувати в бані 1раз.

 

Запарювання кропив’яного віника

Відносно запарювання є індивідуальні рекомендації. Щоб позбавити рослину від пекучості, віник поміщається на 4-5 хвилин в миску з гарячою водою, потім на такий же часовий проміжок в ємність з холодною водою. Повторити кілька разів. Якщо хочеться, щоб кропива обпікала шкіру, процедуру запарювання слід обмежити простим обполіскуванням теплою водою.

Кропив’яний віник – використовується в бані 1 раз, як івсі віники де присутні трави.

 

З леким паром!

 

Залишити коментар